1. Plan je route
Het eindstation is natuurlijk al bekend, maar hoe je er komt is zeker niet onbelangrijk. De routeplanner van jouw Tesla houdt rekening met het batterijverbruik. Op de gehele reis geeft de routeplanner de dichtstbijzijnde Supercharger aan en hoe lang je daar moet laden. Het moment om even je benen te strekken, een korte sanitaire stop in te lassen en dan de reis te vervolgen. Wil je alvast weten welke route je kan verwachten? Je kunt jouw route ook alvast online bekijken. Je kan ook gebruik maken van Tesla Destination Chargers. Deze zijn te vinden bij bekende hotels, zo kunnen jij en jouw Tesla allebei een nachtje opladen. Bij het rijden door landen als bijvoorbeeld Oostenrijk, is het verplicht het digitale vignet Oostenrijk in bezit te hebben. Voorkom onnodige boetes!
2. Kies jouw co-driver én chargemaster
De beste rally-rijders hebben een co-driver, iemand die de route in de gaten houdt. Ga je op vakantie met jouw Tesla dan krijgt de co-driver nog een belangrijke taak erbij, je co-driver is namelijk ook Chargemaster. Die persoon houdt de route in de gaten en denkt bijvoorbeeld aan: zijn er nog genoeg plekken beschikbaar bij de Supercharger, hoe is de accommodatie rondom de plek van laden en checkt alternatieve laadopties als een Supercharger bezet is en daardoor de reis vertraagd. Een chargemaster is in charge of het zo snel mogelijk bereiken van de eindlocatie.
3. Zorg ervoor dat je de juiste laadpas hebt
De dekking van laadpas aanbieders verschilt in Europa. Zorg ervoor dat je niet voor (laad)paal staat en dat jouw laadpas geschikt is om overal te laden waar nodig.Wij raden de Shell Recharge, Eneco of de vandebron laadpas aan. Deze hebben een goede Europese dekking en hebben gunstige voorwaarden. Je kan ook de Laadpas Top 10 bekijken.
4. Check je 230v lader voor je vertrekt
Het is belangrijk om de EU 230v lader voor in het stopcontact te controleren voor je op reis gaat. Deze lader is namelijk niet waterdicht! De 230v lader van Tesla past ook niet in elk stopcontact als je de grens over gaat. Met een verlengsnoer met aarde aansluiting red je dit wel in de EU. Soms komt ook wat extra kabellengte wel goed van pas.
5. Banden controle voor vertrek
De staat van jouw banden heeft impact op de actieradius. Wil je het meest uit jouw acculading halen? Zorg er dan voor dat jouw banden de juiste bandenspanning hebben. Zachte banden zorgen namelijk voor minder range. Ga je naar echt warme oorden? Controleer dan ook af en toe op bestemming de bandenspanning, dit kan veranderen als de buitentemperatuur veel toe- of afneemt.
6. Vakantiekiekjes met de Sentry Mode
Jouw Tesla heeft een bewakingsmodus: de Sentry Mode. De Sentry Mode neemt met de camera’s op jouw Tesla verdachte zaken op die gebeuren rondom de auto. Zo kan je bijvoorbeeld schade verhalen als iemand geen informatie heeft achtergelaten, maar op de beelden wel een kentekenplaat is te zien. Zorg ervoor dat je een USB met voldoende ruimte bij je hebt waarop jouw Tesla deze beelden kan opslaan.Voor de échte vakantiefoto’s adviseren we je wel ook nog een gewone camera of je telefoon in te pakken.
7. Geniet van Tesla’s Full Self-Driving software op de Europese wegen
Oke, laten we eerlijk zijn. De automatische piloot (Full Self Driving) van Tesla zorgt er nu nog niet voor dat jouw Tesla 100% autonoom rijdt, maar met minimale menselijke interventies komen we vandaag de dag al behoorlijk in de buurt. In de Verenigde Staten is Full Self Driving geavanceerder. De verwachting is dat de release van FSD Beta in Europa niet lang op zich laat wachten. Een rit van 1400 kilometer naar Italië is veel relaxter met Full Self Driving, dan dat je de hele rit zelf rijdt, toch?
8. Netflix and Camp
Tijd voor een lange tussenstop? Of toe aan welverdiende rust? Kies een mooi uitzicht, zet de stoelen in relax-modus, schakel de Camp-modus in voor een lekker temperatuurtje en start jouw favoriete serie op je Tesla scherm.
9. Geen plek in de herberg? Overnacht in je Tesla!
Wie heeft er nog een hotel of trekhaak met caravan nodig als je alles al mee hebt in de auto zelf, ook je slaapplek! Je Tesla is uitstekend voor op vakantie want met een Dreamcase zorg je ervoor dat je altijd een slaapplek bij je hebt. Zo kan je op elke gewenste plek overnachten; zolang je niet de parkeerregels overtreedt natuurlijk. Overnachten in je eigen Tesla, kijkend naar de sterren via het panoramische dak, zorgt ervoor dat jouw vakantie begint zodra je de oprit verlaat. In de onderstaande video zie je hoe zo'n Dreamcase eruit ziet in een Model Y.
En last but not least, hiermee geniet je éxtra van je vakantie…
10. Laden vs fossiele brandstoffen
Via RVO wordt geschreven dat een elektrische auto €10,09 per 100 kilometer kost en rijden in je eigen auto, die rijdt op benzine, €11,77 per 100 kilometer. Daarbij zijn de kosten voor onderhoud en afschrijving niet meegerekend. Zo ben je voor een roadtrip naar Zuid-Frankrijk inclusief wat binnenlandse tripjes al gauw 4500 kilometer verder. Als je alleen brandstof- en laadkosten vergelijkt, dan bespaar je tijdens je vakantie meer dan 75,6 euro. Dat zijn toch weer 75 heerlijke baguettes waar je tijdens jouw vakantie van kunt genieten ;).
Onze klanten over MisterGreen
"Nu we een elektrische auto leasen, zijn we veel bewuster geworden van de noodzaak om niet meer op fossiele brandstoffen te rijden. Vandaar de keuze om drie Tesla Model 3's bij MisterGreen aan te vragen."
Jeffrey Werner, Tech Bakery
Stel jouw Model Y samen
Stel jouw Model Y samen in onze Tesla configurator en weet precies hoe jouw nieuwe auto eruit komt te zien en wat je maandbedrag is.