Skip to content
Tesla-Model-3-Grijs_intrinsic
Kees RoelandschapSeptember 2, 2024 at 1:24 PM3 min read

"De Tesla Model 2: Een compacte hatchback van de Model Y in de maak?"

Bij MisterGreen volgen we de ontwikkelingen rondom Tesla natuurlijk op de voet en het lijkt erop dat de plannen voor de $25.000 kostende Model 2 weer wat concreter zijn geworden. In een update van ons blog over de Model Y Juniper werd al meer duidelijk over de aanstaande ‘refresh’ van de Model Y net als we gezien hebben bij de Model 3 “Highland” in 2023. De geruchten over een nieuwe, betaalbare Tesla—de Model 2 Redwood—gaan al enige tijd rond. Maar hoe zeker is het dat dit model er echt komt? 


Elon-time: annuleringen en vertragingen

Eerder dit jaar was er namelijk minder goed nieuws. Elon Musk annuleerde het compacte autoproject met de codenaam ‘Redwood’, wat destijds een grote teleurstelling was voor velen die hoopten op een betaalbare Tesla. Daarnaast lijkt ook het vernieuwde Model Y-project, oorspronkelijk met de codenaam "Opal" tot stilstand te zijn gekomen door interne ontslagen.


Daarbij komen nog de vertragingen in de uitbreidingsplannen van Tesla's productiecapaciteit. De bouw van de Gigafactory in Mexico, die een cruciale rol zou spelen in de productie van de nieuwe modellen, is uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen van dit jaar. Dit betekent dat deze fabriek pas in 2026 in productie zal gaan, wat weer gevolgen kan hebben voor de levertijden van nieuwe modellen.

Geen next-gen platform maar compacte versie van de Model Y

Uit bronnen dicht bij Tesla China vernemen we dat Tesla nu met andere plannen lijkt te komen voor het gecancelde compact car “Project Redwood” of de “Model 2”. Volgens het artikel komt deze alsnog maar dan als een compacte hatchback-versie van de Model Y. Deze zou in 2025 op de markt moeten komen en is naar verwachting in het derde kwartaal van dat jaar klaar voor massaproductie. Leveringen zullen in 2026 van start zullen gaan.

Deze compacte versie is gebaseerd op het huidige Model Y-platform, wat aantoont dat Tesla zich blijft richten op het optimaliseren van bestaande modellen. Het next-gen platform lijkt voorlopig van tafel als het gaat om de goedkope compacte auto. Hoewel de schrijvers van het artikel Tesla China om een bevestiging hebben gevraagd, wachten ze nog op hun reactie.

Tesla's toekomstvisie

Ondanks deze uitdagingen lijkt Tesla de focus te verleggen naar andere innovaties. Musk kondigde aan dat Tesla dit jaar maar liefst 10 miljard dollar zal investeren in rekenkracht voor de training voor de algoritmes voor Tesla’s zelfrijdende software: Full Self-Driving (Supervised). Dit doet speculaties over hoe Tesla zijn middelen inzet oplaaien en of we binnenkort wellicht een robotaxi op de markt kunnen verwachten. Het evenement staat gepland voor 10 oktober!

Kun je ook niet wachten op het volgende Tesla model? Gaat er überhaupt wel een betaalbaar Model komen op het next-gen platform, zoals de Model 2? Of zal Tesla zich richten op goedkopere varianten van bestaande modellen, zoals een uitgeklede versie van de Model 3 voor specifieke markten of een aangepaste hatchback versie op basis van de Model Y?

Rijd in de tussentijd een Model 3 uit ons ReDrive aanbod en maak de switch zodra de vernieuwde Model Y of Model 2 uitkomt!

 

Mijn visie

Bij MisterGreen zijn we voorzichtig optimistisch over de toekomst. Hoewel de komst van de Model 2 zoals oorspronkelijk aangekondigd onzeker is, achten we de kans groot dat Tesla zich zal richten op goedkopere varianten van bestaande modellen. Een mogelijke introductie van een robotaxi met stuur, gezien de investeringen in autonoom rijden, lijkt ons dan ook niet onwaarschijnlijk. Fingers crossed voor het aanstaande robotaxi event op 10 oktober. Hoe de toekomst er precies uit zal zien blijft speculeren. Maar één ding is zeker: Tesla blijft innoveren en verrassen. Of het nu gaat om een nieuwe Model 2, een robotaxi, of een goedkopere Model 3—Het is slechts een kwestie van tijd dat Tesla opnieuw de markt op zal schudden. 

Blijf onze website en socials in de gaten houden voor de laatste updates en onze visie op de ontwikkelingen rondom Tesla!

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.