Skip to content
Kees RoelandschapSeptember 16, 2024 at 11:46 AM2 min read

Tesla behaalt mijlpaal van 100 miljoen geproduceerde 4680-batterijcellen

Op 14 september 2024 bereikte Tesla een baanbrekende mijlpaal: de productie van hun 100 miljoenste 4680-batterijcel. Wat deze prestatie zo indrukwekkend maakt, is dat Tesla slechts drie maanden geleden de mijlpaal van 50 miljoen cellen aankondigde. In die tijd heeft Tesla gemiddeld 495.000 cellen per dag geproduceerd. Dit benadrukt het enorme tempo waarmee het bedrijf de batterijproductie opschaalt en de toekomst van elektrische voertuigen vormgeeft.

Het nieuws werd gedeeld op Tesla's sociale media met een afbeelding van de 100 miljoenste cel, trots gepresenteerd door de Optimus Gen 2 robot. Industry watchers waren verbluft door deze vooruitgang, aangezien de 50 miljoenste cel pas op 5 juni 2024 werd aangekondigd. Dit betekent dat Tesla nu genoeg 4680-cellen produceert om dagelijks 368 Cybertrucks te maken wat zich vertaalt in 2.578 trucks per week.

 

WAT BETEKENT DIT EIGENLIJK?

De impact van deze productie is aanzienlijk. Elke Cybertruck gebruikt 1.344 4680-cellen, wat betekent dat Tesla in potentie 33.514 Cybertrucks per kwartaal kan produceren, oftewel 134.280 trucks per jaar. Echter, recente luchtbeelden van Giga Texas laten zien dat de Cybertruck-productie nog steeds in de opschalende fase zit, waarbij Tesla zich nu richting de 2.000 trucks per week beweegt. Dit suggereert dat de levering van 4680-cellen momenteel geen bottleneck meer vormt voor de productie. Mogelijk is Tesla een voorraad van 4680-cellen aan het opbouwen in afwachting van een productie-explosie zodra de Foundation Series van de Cybertruck eindigt.

De 4680-cel werd voor het eerst aangekondigd tijdens Tesla's Battery Day in 2020 en belooft revolutionaire verbeteringen op het gebied van energiedichtheid, warmte management en kosteneffectiviteit. Na een aantal vertragingen en speculaties over het succes van het programma, bereikte Tesla dit jaar echter een doorbraak. Volgens recente berichten uit China bereidt Tesla zich voor om tegen het einde van het jaar de "volledige" versie van de 4680-cel op schaal te produceren, inclusief de droge-elektroden, een technologie die essentieel is voor het verlagen van de productiekosten en het verhogen van de efficiëntie.

Dit alles wijst erop dat Tesla zich in een positie bevindt om aan de vraag naar hun voertuigen te kunnen voldoen, met name de Cybertruck, en de productie aanzienlijk op te schalen. Het bereiken van deze mijlpaal is meer dan alleen een productiegetal. Het symboliseert Tesla’s toewijding aan innovatie en hun missie om duurzame energie voor de massa toegankelijk te maken. De combinatie van verbeterde batterijtechnologie en gestroomlijnde productielijnen betekent dat de toekomst van elektrische voertuigen sneller en krachtiger zal zijn dan ooit tevoren.

Het behalen van de 100 miljoenste 4680-cel is niet alleen een succes voor Tesla, maar voor de hele EV industrie richting een schonere, groenere toekomst waarbij efficiëntie en schaalproductie bovenaan staan.

CONCLUSIE

De productie van de 100 miljoenste 4680-accucel markeert een cruciaal punt in Tesla's reis naar duurzaamheid en innovatie. Terwijl de productie van de Cybertruck snel wordt opgeschaald en de 4680-cellen steeds efficiënter en kosteneffectiever worden, blijft Tesla de EV industrie domineren. De toekomst ziet er weer een stukje beter uit voor Tesla wat zich keer op keer blijft bewijzen door de indrukwekkende snelheid van innoveren.

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.