Skip to content
Kees RoelandschapJuly 18, 2024 at 4:04 PM5 min read

Alles over de nieuwe Tesla Model Y Juniper 2024 | Verschillen & laatste Updates

Update 30-08-2024 door Kees Roelandschap

🚨🙌 Belangrijk Nieuws over de Tesla Model Y Juniper gelekt!🙌🚨
Eindelijk!! Naar verluidt is Tesla van plan volgend jaar twee Model Y-modellen te leveren. In een artikel van het Chinese LatePost is meer informatie opgedoken omtrent de Model Y.

Volgens haar bronnen, die doorgaans goed ingelicht zijn, zal de vernieuwde versie van de Model Y met codenaam Juniper in het eerste kwartaal van 2025 aangekondigd worden en in productie gaan. Daarnaast gaat de langverwachte 7-zits variant van de Model Y eindelijk in productie voor de Chinese markt en er zijn geruchten dat deze ook naar Europa gaat komen. Eerder deze week kreeg Tesla namelijk toestemming van de Europese autoriteiten om de nieuwe variant te importeren van Giga Shanghai. Of dit ook gaat gebeuren zullen we de officiële berichtgeving even af moeten wachten. Wel is duidelijk dat alleen de Model Y Long Range in deze variant beschikbaar gaat zijn. Beide modellen zullen niet in Berlijn geproduceerd worden maar de bestaande productielijn in Shanghai wordt hiervoor aangepast.

Zie hieronder de bevestiging in de vorm van twee zeer betrouwbare bronnen van X accounts @herbertong en @TeslaNewswire.

Scherm­afbeelding 2024-08-30 om 14.21.05

Scherm­afbeelding 2024-08-30 om 14.24.09

Wat verder in het artikel en beide posts te lezen is: Er zal ook een compacte hatchback versie van de Model Y in productie gaan in Giga Shanghai! Deze zal gebouwd worden op het next-gen platform. Wellicht gaat het hier om de "Model 2" en robotaxi? More to follow, stay tuned!

Update 28-08-2024 door Kees Roelandschap

Inmiddels zijn er weer nieuwe spyshots gelekt. In een X post van @TeslaNewswire is een gecamoufleerde Model Y te zien. De oorspronkelijke post is op Reddit geplaatst.Het heeft er alle schijn van dat dit om de Juniper update gaat. Leuk detail: In de camouflage is de lichtbalk te zien. We komen steeds dichterbij een release van de Model Y Juniper. Helaas is er, zoals gebruikelijk, nog geen officiële berichtgeving vanuit Tesla zelf geweest. 

Image

Update 13-08-2024 door Kees Roelandschap

Inmiddels zijn er weer nieuwe spyshots gelekt. Dit keer lijkt het een medewerker van Tesla's Gigafactory in Shanghai te zijn geweest die stiekem wat foto's heeft gemaakt. Op X.com heeft @DriveTeslaCa een post geplaatst met de nieuwe foto's. Op het eerste beeld zie je een lichtbalk prijken op de achterkant; dit is iets nieuws. Wat de Cybertruck op de voorkant heeft, wordt bij de Model Y naar de achterkant verplaatst. Misschien zal dit wel een rol spelen bij robotaxi's? Wie weet. Op de tweede foto kunnen we het interieur duidelijk zien. Het bevestigt wat ik al dacht: het interieur van de Model Y zal hoogstwaarschijnlijk identiek zijn aan dat van de Model 3. Vooralsnog is er geen officieel nieuws over een aankondiging van de vernieuwde Model Y.

 
Nieuwe gelekte fotos Tesla Model Y JuniperNieuwe gelekte fotos Tesla Model Y Juniper. #2-1

 

Interne project naam: Juniper

Er gaan veel geruchten rond over de lancering van de nieuwe Model Y. Dit op basis afbeeldingen die online verschenen op X en andere nieuwsmedia. De Tesla Model Y is enorm populair waardoor er veel aandacht is voor een eventuele nieuwe variant. Het is niet alleen de bestverkochte elektrische auto in Nederland, maar was zelfs de bestverkochte EV van heel Europa en staat nog altijd in de top 3 bestverkochte auto's. Maar zijn de geruchten terecht? Wij onderzochten het. Een facelift van de Tesla Model Y is namelijk groot nieuws!

We wisten al een tijdje dat deze facelift (met de codenaam Juniper) op komst was. Ook weten we al wat Tesla van plan is met deze facelift, namelijk precies hetzelfde als wat ze vorig jaar deden met de vernieuwde Tesla Model 3 Highland.

Elon Musk himself ontkent komst Juniper (09-06-2024)

Op 9 juni 2024 Posten Elon Musk op X dat de Juniper dit jaar niet gelanceerd wordt. Maar zoals de geschiedenis vaak heeft bewezen, kan dit zomaar anders zijn! Zie post hieronder:

 

De eerste foto die voor alle ophef zorgde

Op Instagram is namelijk een foto opgedoken vanuit China. Daarop zien we een Tesla Model Y met de achterlichten van de nieuwe Model 3. Als deze foto echt is, kan het bijna niet anders dan dat dit de nieuwe Model Y is. We zijn er inmiddels achter dat deze foto gefotoshopt is of met AI aangepast lijkt te zijn. De resolutie van de afbeelding gooit daar nog een schepje bovenop. Bekijk hieronder de bewerkte foto die voor zoveel ophef zorgde:

 

Ook de voorzijde zichtbaar

Deze foto zorgde voor zoveel ophef omdat ook de voorkant te zien was. Toevallig stond de auto tegenover een spiegel. Hier vallen de koplampen op, die sterk lijken op die van de Model 3 facelift, zij het iets minder plat.

Wat betreft het interieur is er nog niets gelekt en daar valt dus weinig over te zeggen, maar het is te verwachten dat ook dit eenzelfde opfrisbeurt zal ondergaan als bij de Model 3 het geval is geweest. Het interieur van de Tesla Model 3 kreeg een grondige update bij de facelift, dus we vermoeden dat de Model Y hierin niet zal verschillen.

Wat zijn de verschillen met de huidige Model Y?

Hieronder zetten we alle verschillen tussen de Juniper en de huidige Model Y voor je op een rijtje. 

Slank en modern ontwerp

De beelden suggereren dat de Model Y Juniper een slank, aerodynamisch ontwerp zal hebben met subtiele maar significante updates aan het exterieur. Net als de Model 3 Highland, wordt een sportiever frontontwerp verwacht met scherpere lijnen. De achterzijde zal waarschijnlijk ook een make-over krijgen. Dit door het nieuwe ontwerp van de achterlichten en een verfijndere bumper zoals op de foto's hieronder te zien is.

Bekijk hieronder de renders die naar buiten zijn gekomen (deze zijn met behulp van AI gegenereerd):

 
 

Verbeteringen aan het interieur

Binnenin wordt verwacht dat het Juniper-model wordt uitgerust met verbeterde materialen en een verfijndere lay-out. Een beter zitcomfort en extra opslagoplossingen zijn slechts enkele van de verwachte upgrades. Tesla lijkt te mikken op een luxueuzer gevoel zonder afbreuk te doen aan de minimalistische esthetiek die kenmerkend is voor het merk.

Verbeterde software

Ook lijkt de nieuwe Model Y voorzien te worden van betere software. Over het algemeen kun je hierbij denken aan functies als:

  • Navigatie
  • Audiomogelijkheden
  • Connectiviteit
  • Spraakbesturing
  • Telefoonintegratie
  • Weer- en verkeersinformatie
  • Internettoegang

Prestaties en bereik

Hoewel specifieke details over prestaties en bereik nog niet bekend zijn, zijn er veel signalen die wijzen naar een betere batterij-efficiëntie en mogelijk zelfs hogere prestaties. Gezien Tesla's voortdurende bezig is met het verbeteren van hun batterijtechnologie, zou de Model Y Juniper langere afstanden kunnen afleggen en een snellere acceleratie bieden.

 

Mijn conclusie

Wanneer kunnen we de vernieuwde Model Y verwachten? Volgens eerdere berichten zou de productie van de auto halverwege dit jaar van start gaan. Het exacte moment waarop de auto in Nederland zal verschijnen, blijft nog even onzeker. Eén ding is naar mijn mening echter al duidelijk: deze auto zal als warme broodjes over de toonbank gaan. Dat ging hij al, maar met dit vernieuwde design zal dit alleen nog maar toenemen.

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.