Skip to content
model y 7 zitplaatgsen-1
Kees RoelandschapOctober 15, 2024 at 10:39 AM1 min read

Tesla Model Y nu ook in Nederland met zeven zitplaatsen te bestellen

Uitbreiding van de Model Y-serie

Tesla breidt zijn populaire Model Y nu ook in Nederland uit met een zevenzits variant. Dit maakt de auto aantrekkelijk voor grotere gezinnen die behoefte hebben aan meer zitplaatsen, zonder naar de duurdere Model X te hoeven kijken. Tesla lijkt hiermee in te spelen op de wensen van haar doelgroep. De Model Y was namelijk al de populairste gezinsauto en is nu helemaal geschikt om de hele familie mee te vervoeren. 

Minder gedoe, toch beschikbaar

Ondanks weinig ophef in Nederland is de zevenzitter stilletjes beschikbaar in de configurator op Tesla.com. Tesla heeft hiermee een betaalbaar alternatief voor de Model X geïntroduceerd, die aanzienlijk duurder is. Voor een nieuwe Model X betaal je nog steeds bijna het dubbele vergeleken met de Model Y zevenzitter. 

De prijs voor deze toevoeging

De Model Y zevenzitter begint bij € 55.500. De optie kost € 2.500 extra en is alleen beschikbaar op de Long Range AWD-variant. Deze versie heeft een actieradius van 533 km, wat meer dan genoeg is voor de meeste gebruikers. Om een realistische inschatting van het bereik te bepalen, kun je van WLTP cijfers gemakkelijk 100 km aftrekken. 

 

Ruimte en praktische bezwaren

De extra zitplaatsen zijn voornamelijk geschikt voor kinderen, omdat de derde zitrij krap blijft. Hoewel er nog wat bagageruimte overblijft, is het niet genoeg voor lange reizen met zeven personen. Wel kan de achterste rij met twee stoelen gemakkelijk plat gelegd worden waardoor er meer bagageruimte ontstaat. 

Beperkte concurrentie in de markt

Er zijn weinig volledig elektrische SUV’s met zeven zitplaatsen. De Peugeot 5008 is nog niet beschikbaar en alternatieven zoals de Kia EV9 zijn fors duurder, waardoor de Model Y een aantrekkelijkere prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

Mijn conclusie

Met de langverwachte zevenzitter Model Y heeft Tesla een nieuwe doelgroep aangesproken en wordt de auto interessant voor een breder publiek. Een auto met 7 zitplaatsen is een niche maar toch een groep die je als autofabrikant wilt bedienen. Ondanks enkele beperkingen zoals de beperkte ruimte en de extra kosten, is het een interessante optie voor grotere gezinnen die een volledig elektrische auto willen.

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.