Skip to content
Robotaxi 2 seater-1
Kees RoelandschapSeptember 4, 2024 at 1:08 PM5 min read

Tesla's Robotaxi-reveal: historisch evenement in Warner Bros. Studios

Tesla staat opnieuw op het punt om de wereld te verbazen. Dit keer met de langverwachte onthulling van de robotaxi. De locatie is inmiddels bekend en de onthulling zal plaatsvinden op het iconische terrein van Warner Bros. Studios, wat niet zomaar een productpresentatie belooft te worden maar een mijlpaal in de evolutie van autonome voertuigen en mobiliteit. De keuze voor Warner Bros. Studios als locatie is een meesterlijke zet om verschillende redenen. We staan aan de vooravond van misschien wel de grootste revolutie in de auto-industrie sinds de uitvinding van de auto zelf. 


Scherm­afbeelding 2024-09-03 om 12.15.52

 

Een legendarische locatie voor een legendarische onthulling

Warner Bros. Studios in Burbank, Californië, is niet zomaar een locatie. Het is de geboorteplaats van talloze films en televisieshows. Het studioterrein is een symbool van creativiteit, innovatie en entertainment. Door voor deze locatie te kiezen, sluit Tesla zich niet alleen aan bij deze waarden, maar creëert het ook de perfecte setting voor een evenement dat verder gaat dan alleen maar een traditionele productpresentatie. De rijke geschiedenis en culturele betekenis van de studio voegen een bepaald cachet toe aan het evenement, waardoor het meer is dan alleen een onthulling—het is letterlijk “history in the making”.

Daarnaast voegt het onthullen van baanbrekende technologie zoals de robotaxi in een filmstudio een laag van drama en spektakel toe. Het is alsof Tesla het evenement niet alleen ziet als een productlancering, maar als een cinematische gebeurtenis, waarbij hun innovaties worden gepresenteerd als onderdeel van een groter, dramatisch verhaal over de toekomst van transport. Dit is ook volledig in lijn met de persona rondom Elon Musk, die vaak wordt vergeleken met personages uit sciencefiction of stripboeken. Warner Bros., de thuisbasis van iconische personages zoals bijvoorbeeld Batman lijkt een passende keuze voor Musk, die zichzelf hier wellicht associeert met deze grotere-dan-het-leven figuren. Of ga ik nu te ver?

Warner Bros robotaxi WELCOME


Een unieke en gedifferentieerde aanpak

Tesla staat bekend om haar unieke aanpak en dit evenement is daarop geen uitzondering. In tegenstelling tot eerdere onthullingen die plaatsvonden biedt Warner Bros. Studios een setting die zowel uniek als fantasierijk is. De zorgvuldig vormgegeven straten, gevels en stadsgezichten van het studioterrein vormen de perfecte omgeving om de robotaxi te demonstreren in omstandigheden die de echte wereld nabootsen. Het geeft Tesla de kans om externe onvoorziene factoren te controleren en een soepel verloop van de presentatie te garanderen. Ook al werkt de software overal ter wereld moet het goed vastgelegd kunnen worden en in presentatievorm gedeeld worden met de wereld. Een geweldige keuze als je het mij vraagt, maar toch verwacht ik, zoals altijd het geval is, negatieve berichtgeving vanuit de media op dit vlak.

Tot slot zit er ook een element van verrassing en, niet onbelangrijk, humor in Tesla's keuze voor deze locatie. Waar Tesla normaal gesproken locaties als haar eigen Gigafactories zou gebruiken is de keuze voor Warner Bros, een plek die toch meer wordt geassocieerd met entertainment dan met technologische onthullingen, een onverwachte zet die het publiek verrast. De keuze speelt ook in op de internetcultuur, waar memes floreren, vooral op platforms zoals TikTok, Instagram en X (voorheen Twitter). Daarnaast is er het onmiskenbare ‘showmanship’ van Tesla, die met deze keuze lijkt te zeggen: "Onze technologie is zo baanbrekend dat het het grote podium van Hollywood verdient." 

Warner Bros EMPTY SET

Een realistische en veilige demonstratie

Zoals al kort aangestipt is één van de belangrijkste voordelen van Warner Bros. Studios als locatie de mogelijkheid om een uitgebreide, realistische demonstratie van de robotaxi te geven. De diverse omgevingen op het studioterrein—van stedelijke straten tot buitenwijken—bieden Tesla de kans om de capaciteiten van de robotaxi en FSD (Supervised) te tonen in verschillende scenario's. Deze gecontroleerde omgeving zorgt ervoor dat de demonstratie veilig kan worden uitgevoerd, weg van de onvoorspelbaarheid van openbare wegen, terwijl het toch een authentieke ervaring biedt.

Tesla zal waarschijnlijk demonstreren hoe de robotaxi complexe stedelijke omgevingen navigeert, omgaat met voetgangers en verschillende verkeerssituaties aanpakt—allemaal zonder menselijke bestuurder. Dit niveau van demonstratie is cruciaal, omdat het de wereld een eerste glimp geeft van Tesla's visie op de toekomst van transport: een volledig autonoom, elektrisch voertuig dat in staat is om, overal ter wereld, op een veilige, betrouwbare en comfortabele manier mensen en/of goederen kan vervoeren. Zonder tussenkomst van een mens. Juist deze schaalbaarheid en universele inzetbaarheid is cruciaal als je Tesla en FSD vergelijkt met concurrenten zoals Waymo, Cruise of Wayve.

Robotaxi 2 seater-1

Waarom dit evenement een game-changer is

De onthulling van de robotaxi is niet zomaar een productlancering. Het is een cruciaal moment in Tesla's missie om de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen. De robotaxi heeft het potentieel om een revolutie te veroorzaken in de manier waarop we over transport denken. Door de noodzaak van individueel autobezit te verminderen en de ecologische voetafdruk van stedelijk vervoer aanzienlijk te verkleinen en door transport efficiënter en toegankelijker te maken, kan de robotaxi steden hervormen, verkeersdrukte en files verminderen, wereldwijd de uitstoot verlagen en tegelijkertijd de bezettingsgraad van elke auto drastisch verhogen. Tijdens het evenement zal Tesla de geavanceerde technologie achter de robotaxi belichten. De inspanningen en enorme investeringen van Tesla in energy storage, AI en machine learning, de in-house ontwikkelde Dojo-supercomputer, Optimus en Grok zullen culmineren tijdens dit evenement. Gaat de wereld zich dan eindelijk ontdoen van de oogkleppen en haar ogen openen voor wat er al jaren onder haar neus aan de gang is? Ik hoop van wel.


Conclusie

Alles bij elkaar genomen is Tesla's keuze voor Warner Bros. Studios natuurlijk een meesterlijke zet. De locatie, met zijn iconische status en unieke omgeving, biedt de perfecte setting voor Tesla om FSD en robotaxi op een veilige en realistische manier te demonstreren. Dit evenement is meer dan alleen een productlancering; het zal een keerpunt worden in de geschiedenis van automotive en mobiliteit met de robotaxi als de voorloper van een autonome en duurzame toekomst. Voor Tesla draait het niet alleen om het presenteren van een nieuw product of type voertuig, maar om het onthullen van de toekomst. Ik kan niet wachten tot 10 oktober!

Wil jij het event live kijken bij ons in Weesp? Laat weten dat je geinteresseerd bent door een mail te sturen met jouw naam & telefoonnummer & het aantal personen naar support@mistergreen.nl. We houden je op de hoogte wanneer het event nadert en er meer informatie komt over exacte tijdstippen. See you at 10/10!

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.