Skip to content
Kees RoelandschapAugust 30, 2024 at 2:51 PM5 min read

Van Tesla Model 3 (2019) naar ReDrive Model Y Long Range (2021)

In april 2023 maakte een van onze MisterGreen klanten de overstap van een Tesla Model 3 (2019) naar een Tesla Model Y Long Range (2021) uit ons ReDrive aanbod. Na ruim 112.000 kilometer in de Model 3 te hebben gereden, werd de upgrade gemaakt met een duidelijk doel voor ogen: meer ruimte, meer functionaliteit en nog betere prestaties. Hieronder delen we zijn ervaringen met deze indrukwekkende auto.

 

DE OVERSTAP: MEER RUIMTE EN FUNCTIONALITEIT

Onze leaserijder koos voor een witte Model Y uit 2021 met de zwarte 20" Induction velgen en een trekhaak, een combinatie die zowel praktisch als stijlvol is. Of zoals ik zou zeggen: dream spec. Om de auto nog sportiever te maken, vroeg onze klant of het toegestaan was om, op eigen kosten,  een spoiler te monteren en de remklauwen rood te spuiten. Deze aanpassingen gaven de Model Y net dat beetje extra. Daarnaast werden er enkele handige accessoires toegevoegd, zoals een all-weather mat in de kofferbak en een organizer voor de middenconsole. Vooral de beschermhoes bleek een uitstekende aankoop omdat deze krassen door bagage, huisdieren en sportuitrusting voorkomen.

 

 

EFFICIËNTIE EN PRESTATIES: EEN AANGENAME VERRASSING

Ondanks dat de Model Y zwaarder en groter is dan de Model 3, bleek hij toch iets zuiniger te zijn. Tijdens de wintermaanden werd een gemiddeld verbruik van 192 Wh/km genoteerd, terwijl dit in de lente daalde naar 161 Wh/km. Een rit van 422 kilometer kon zonder tussentijds laden worden afgelegd, wat de efficiëntie van de Model Y nog eens onderstreept. De toevoeging van de warmtepomp heeft naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan deze indrukwekkende verbruikscijfers.

Wat verder opviel was de verbeterde bouwkwaliteit, zowel van binnen als van buiten en de solide rijervaring van de Model Y in vergelijking met de “oudere” Model 3. De extra ruimte was een groot pluspunt, vooral het skiluik, wat voor wintersportliefhebbers een waardevolle toevoeging is. Echter, er was één groot nadeel: het ontbreken van parkeersensoren. Tesla Vision bleek in de praktijk minder nauwkeurig dan gehoopt, wat tot enige frustratie leidde. Echter, dankzij de voortdurende gratis over-the-air software updates en de constante verbetering van de Tesla’s software bleek dit issue snel verholpen te zijn.

 

Best Bike rack for Tesla Model 3 and How to Mount it? – Tesla Maison

 

LANGE AFSTANDEN: COMFORTABEL EN EFFICIËNT

In juni 2024 testte onze leaserijder de Model Y met een fietsendrager op een rit naar Cadzand. De drager kon twee zware e-bikes met gemak vervoeren, en het verbruik van 209 Wh/km bij 120 km/u viel hem mee. Wel bleek het laden met de fietsendrager wat lastiger vanwege de korte kabels bij Tesla Superchargers. Dit probleem hebben we vaker voorbij zien komen en met de komst van de V4 Superchargers lijkt ook dit issue verholpen te zijn.

Een van de meest positieve ervaringen met Tesla is volgens onze klant de lage prijs bij Tesla Superchargers: slechts 23 cent per kWh. Dit maakt Tesla niet alleen een duurzame keuze, maar ook een voordelige optie voor (zakelijke) leaserijders die vaak onderweg zijn.

 

 

SNELWEGPRESTATIES: TESLA BLIJFT KEER OP KEER VERBAZEN!

Tijdens een rit naar Hamburg in Duitsland kon onze leaserijder de prestaties van de Model Y op hoge snelheid testen. De topsnelheid van 221 km/u is elektronisch begrensd, maar zelfs bij hoge snelheden blijft de auto stabiel en comfortabel. Het rijgedrag doet niet onder voor luxe sedans zoals de Audi, BMW en Mercedes die hij eerder heeft gereden voor de overstap naar Tesla gemaakt werd. De stabiliteit en acceleratie van de Model Y zijn indrukwekkend, en zelfs bij hogere snelheden voelt de auto betrouwbaar en veilig aan.

 

 

OVER-THE-AIR SOFTWARE-UPDATES: TESLA BLIJFT VERBETEREN

Een ander groot voordeel van de Tesla Model Y is de constante stroom aan software-updates. In mei 2024 ontving onze leaserijder de update naar versie 2024.14.8, die diverse nieuwe functies introduceerde. Waaronder adaptief grootlicht (EINDELIJK!!), verbeterde navigatie en een waarschuwing voor snelheidscamera’s. Deze updates zorgen ervoor dat de auto steeds weer nieuwe functionaliteiten krijgt, wat het rijden nog aangenamer en veiliger maakt. Bovendien is de overall ervaring constant aan veranderingen en verbeteringen onderhevig. Tot op de dag van vandaag biedt geen enkel ander automerk dit aan, ondanks dat we al jaren elke dag horen en lezen dat “de concurrentie” er aankomt en korte metten maakt met Tesla.

 

 

VAKANTIE MET EEN TESLA MODEL Y, DE ULTIEME REISAUTO!

Tot slot nam onze leaserijder de Model Y mee op twee zomervakanties. De eerste keer reedt hij naar Oostenrijk, Polen en Litouwen. Een rit van ruim 5.000 kilometer! Hoewel het Supercharger-netwerk in deze regio soms beperkt is, was het gebruik van andere snelladers eenvoudig en probleemloos. De toegankelijkheid van verschillende laadopties zorgde ervoor dat lange ritten zonder stress konden worden afgelegd, wat de Model Y tot een uitstekende keuze maakt voor leaserijders die vaak lange afstanden afleggen. Wel heb je eventueel wat extra laadpassen nodig met betere dekking, een creditcard en vergt het soms net wat meer planning dan in het westen van Europa.
De tweede zomervakantie ging naar het zuiden van Spanje waar hij ruim 4 weken verbleef. Deze rit besloeg al met al zo’n 6.600 kilometer en met de relatief hoge temperaturen is zijn verbruik zelfs op 157 Wh/km uitgekomen. Heel indrukwekkend! Het ontbreken van de fietsendrager en slechts 2 personen in de auto hebben dit mede mogelijk gemaakt. Het Supercharger netwerk is geweldig en hij heeft slechts één keer 5 minuten hoeven wachten bij een Supercharger voor hij kon laden. Naar eigen zeggen had dit voorkomen kunnen worden omdat de navigatie aangeeft hoeveel anderen onderweg zijn naar dezelfde SuC en hoeveel stalls er momenteel bezet zijn. Rookie mistake zullen we maar zeggen of het gemis van een goede chargemaster als bijrijder?

 

 

CONCLUSIE: DE MODEL Y IS EEN UITSTEKENDE KEUZE

De Tesla Model Y Long Range heeft zich al met al bewezen als een betrouwbare, efficiënte en comfortabele auto. Perfect geschikt voor zowel dagelijks gebruik als lange afstanden. De combinatie van ruimte, prestaties en de voortdurende verbeteringen via OTA software-updates maakt deze auto tot een fantastische keuze voor de veeleisende leaserijder. Ondanks enkele minpunten blijft de Model Y indruk maken op het gebied van veelzijdigheid, kwaliteit en overall prestaties! 

avatar

Kees Roelandschap

Based in Amsterdam. Building a European Robo-fleet together with @MisterGreenEU Passionate about AI, self driving technology and bullish on $TSLA.