TESLA CYBERCAB: NU TE ZIEN IN AMSTERDAM
Van 16 tot en met 31 december is de Tesla Cybercab te bewonderen in de Tesla Store in Amsterdam. Afgelopen vrijdag, op 13 december, kregen onze vrienden van de Tesla Owners Club Nederland de unieke kans om alvast kennis te maken met deze futuristische robotaxi, nog voordat deze voor het grote publiek beschikbaar was.
Een kort verslag door Misha van TOCNL over haar bezoek aan de @Tesla #CyberCab afgelopen vrijdag in Amsterdamhttps://t.co/9S3KpPbZ9S
— Tesla Owners Club Nederland 🇳🇱 (@TeslaOwnersNL) December 15, 2024
Natuurlijk waren wij van MisterGreen al eerder bekend met de Cybercab. Onze eigen Tesla-expert Kees Roelandschap is zelfs naar Berlijn gereisd — op hoge snelheid en vooral Full Self-Drivend natuurlijk — om de Cybercab daar te zien. Zijn ontmoeting met de Cybercab bevestigde: deze auto is in alles klaar voor de toekomst. Nu is het nog wachten op de benodigde wetgeving. Dit is niet langer een prototype of concept car. Lees hieronder zijn bevindingen die hij deelde op X.
Two weeks ago I went to Germany at "Maximale Geschwindigkeit" over the Autobahn to get up close and personal with Cybercab. Here are some HQ pics and my thoughts:
— Kees Roelandschap (@KRoelandschap) December 6, 2024
To be able to witness it in person was amazing. Even though it still feels very prototype-like I do believe they are… pic.twitter.com/1BBU0GfKpO
Hoewel het 21-inch scherm momenteel alleen een demonstratiefilm toont, voelt het alsof je elk moment je bestemming kunt invoeren en weg kunt rijden. Maar zover is het helaas nog niet. Toch is deze specifieke Cybercab (#006) al operationeel geweest. Tijdens de presentatie in oktober bij Warner Bros Studios in de VS reden 19 robotaxi’s, waaronder nummer 6 en 10, gezamenlijk zo’n 1.300 ritjes en vervoerden meer dan 2.000 gasten over een veilig afgebakend terrein. Alles aan deze wagen ademt productie-gereedheid.
COMFORT EN DESIGN: EEN LOUNGE OP WIELEN
Een van de eerste dingen die opvalt aan de Cybercab is het comfort. De stoelen bieden een luxe lounge-ervaring, met brede zitplaatsen en een iets achterover leunende positie — ideaal om te relaxen terwijl de auto je naar je bestemming brengt. Het 21-inch scherm zorgt tijdens de rit voor entertainment, van films tot navigatie.
Wat direct opvalt, is dat de Cybercab slechts twee stoelen heeft. Waarom? Simpel: 82% van alle gereden kilometers gebeurt met slechts één of twee inzittenden. Door de achterbank weg te laten, wordt de ruimte optimaal benut. Voor grotere groepen biedt Tesla overigens alternatieven, zoals de toekomstige Robovan, geschikt voor maximaal 20 personen.
VLEUGELDEUREN EN EFFICIËNTIE
De vleugeldeuren van de Cybercab zijn een waar statement. Ondanks de vraag of deze praktisch zijn in het “krappe” Nederland, is het antwoord simpel: je parkeert de Cybercab niet. Hij komt voorrijden, jij stapt in en de auto vertrekt weer. Bovendien zijn de deuren ontworpen om autonoom schoonmaakrobots toegang te geven, wat de operationele kosten van een robotaxi verder verlaagt.
Verder zorgen de grote 21-inch velgen voor perfecte respons en aerodynamica. Ook qua verbruik is de Cybercab indrukwekkend: ongeveer 9 km per kWh (11-12 kWh/100 km), efficiënter dan zelfs de huidige Model 3, die al toonaangevend is qua energiezuinigheid.
TECHNOLOGIE EN INNOVATIE
De Cybercab zit boordevol technologie. Rondom de auto bevinden zich zeven camera’s voor ultieme zichtbaarheid en veiligheid: twee bij de deuren, twee achter de deuren, één in de achterklep, één achter de voorruit en één laag op de voorbumper. Ook opvallend is de mogelijkheid tot draadloos opladen, al roept dat vragen op over de benodigde infrastructuur. Daarnaast lijken de ramen in de deuren niet te openen — een designkeuze die wellicht nog wordt aangepast.
WAT MAAKT DE CYBERCAB BIJZONDER?
De Cybercab maakt gebruik van een kleinere, efficiënte batterij. Het ontwerp is “battery agnostic”, wat betekent dat verschillende batterijtypen kunnen worden toegepast, afhankelijk van de regio. De auto is ook lichter dan de Model 3, wat bijdraagt aan een nog efficiënter energieverbruik.
Qua aandrijving blijkt de Cybercab een enkelvoudige motor te hebben die de voorwielen aandrijft. Hoewel dit minder geschikt lijkt voor gladde omstandigheden, compenseert de geavanceerde tractiecontrole dit ruimschoots. De auto is begrensd op 85 mijl per uur (137 km/u), wat meer dan voldoende is voor de meeste wegen.
Wil je nog meer weten over de Cybercab? Co-founder en CEO van MisterGreen, Florian Minderop, en onze Tesla-expert Kees Roelandschap bespreken in de nieuwste aflevering van de Tesla to Mars-podcast alle ins en outs van de Cybercab met onze Amerikaanse vriend Brian van het YouTube-kanaal @FutureAzA.
SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST VAN MOBILITEIT?
Bij MisterGreen blijven we vooroplopen als het gaat om elektrische mobiliteit en autonoom rijden. We horen graag jouw mening over de Cybercab en de toekomst van robotaxi’s. Laat het ons weten en blijf ons volgen voor meer updates!
Interesse om samen met on deel uit te maken van deze revolutie? Neem een kijkje op deze pagina en laat je gegevens achter.